گونه کشیم کوچک
خانه / سرفصل های دوره راهنمایان گردشگری / دروس اکوتوریسم / راسته کشیم سانان / گونه کشیم کوچک

گونه کشیم کوچک Tachybaptus ruficollis

نام فارسی: كشیم كوچک
نام علمی: Tachybaptus ruficollis
نام انگلیسی: Little Grebe
نام‌های محلی: (ترکی: کیچیک قاراباتاق) (کردی: پی به قوونه) (سیستانی: نیمَلَک)

کشیم کوچک، کوچک‌ترین پرنده در خانواده کشیم ها است. منقار و گردنش از سایر کشیم‌ها کوتاه‌تر و کلفت‌تر است. پر و بال این پرنده در تابستان‌ها قهوه‌ای تیره است که در کناره‌های گردن دو لکه بزرگ، به رنگ قرمز بلوطی دیده می‌شود. در این فصل، سر و پشت این پرنده سیاه است. در زمستان‌ها، پر و بال بسیار کمرنگ، گلو سفید و گردن نخودی رنگ است. جوجه‌های کشیم کوچک پر رنگ هستند و روی سرشان طرح مشخصی از رگه‌های سفید دیده می‌شود. پروازش با بال‌های سریع، در ارتفاع پایین، نزدیک سطح آب، انجام می‌گیرد. نرو ماده همشکل هستند.

گونه کشیم کوچک

ویژگی‌های ظاهری گونه کشیم کوچک

طول بدن 25 تا 29 سانتی‌متر و گستردگی بال‌ها 40 تا 45 سانتی‌متر است. کوچک‌ترین کوچک‌ترین پرنده از تیره کشیمیان با منقار كوتاه و كلفت و گردن كوتاه است. نر و ماده همشکل و دارای تغییرات فصلی هستند. پرنده بالغ در دوره جوجه‌آوری رو تنه قهوه‌ای پررنگ و زیر تنه قهوه‌ای كمرنگ دارد. لكه بلوطی مشخصی در چانه و جلوی گردن و لكه سبز مایل به زردی در دو طرف قاعده منقارش دیده می‌شود. فاقد دم و انتهای بدن گرد و سفید رنگ است. در خارج از این دوره تارک سر، پشت گردن و رو تنه به رنگ قهوه‌ای مات، گلو مایل به سفید و سایر بخش‌های بدن نخودی رنگ است. در پرنده نابالغ تارک سر و رو تنه قهوه‌ای تیره، دو طرف سر و گردن قهوه‌ای تیره تا قهوه‌ای نخودی و چانه سفید است.

کوچک‌ترین کوچک‌ترین پرنده از تیره کشیمیان

شناسایی کشیم کوچک

ویژگی‌های زیستی گونه کشیم کوچک

کشیم کوچک، دریاچه‌ها و رودخانه‌های آرام و دارای گیاهان شناور، پهنه‌های آبی باز و مصب‌ها را به عنوان زیستگاه برمی‌گزیند. چندان اجتماعی نیست و در خارج از دوره جوجه‌آوری اغلب به تنهایی یا جفت، گاهی در دسته‌های كوچک دیده می‌شود. تمایل چندانی به پرواز ندارد و در هنگام احساس خطر به زیر آب غوص می‌كند و یا با آشفتگی و پس از پرواز کردن مسیری كوتاه، مجدداً بر سطح آب فرود می‌آید.
تغذیه کشیم کوچک: اغلب از حشرات، نرمتنان، سخت‌پوستان، لارو دوزیستان و ماهی‌های کوچک تغذیه می‌كند و برای صید آنها تا عمق 1 تا 2 متری در آب غوص می‌كند و به طور متوسط در حدود 10 تا 25 ثانیه در زیر آب می‌ماند.
تولید مثل کشیم کوچک: جوجه‌آوری از اواسط فروردین تا اواسط تیر و با تشكیل قلمرو در پیكره‌های آبی آغاز می‌شود. تک همسر است و آشیانه‌اش كپه‌ای از الیاف گیاهان آبزی است كه آن را به صورت شناور بر سطح آب با اتصال به گیاهان حاشیه‌ای بنا می‌كند. معمولاً 4 تا 6، گاهی 2 تا 7 و به‌ندرت تا 10 تخم بیضی تا نیمه بیضی، صاف، سفید تا كرم رنگ و به ابعاد 26.2× 37.8 میلی‌متر می‌گذارد. تفریخ تخم‌ها 19 تا 25 روز به طول می‌انجامد. جوجه‌ها در بدو تولد پوشیده از کرک هستند، معمولاً توسط پرنده نر مراقبت و تغذیه می‌شوند و در این زمان پرنده ماده اقدام به گذاشتن دومین یا سومین دسته تخم می‌كند. جوجه‌ها در حدود 42 روزگی مستقل می‌شوند.

آشیانه کشیم کوچک

زیستگاه، پراکندگی و فراوانی کشیم کوچک در ایران

مقیم تالاب‌های شمال، شمال‌غرب، غرب و جنوب كشور است و در مرکز، شرق، شمال‌شرق و جنوب شرق كشور نيز زمستان‌گذرانی می‌كند. همچنین در تالاب هامون و بخش كوچكی از سواحل جنوب شرقی كشور جوجه‌آوری می‌كند.

کشیم کوچک در ایران

وضعیت حفاظتی کشیم کوچک

در فهرست پرندگان حمایت شده جهانی و ملی قرار ندارد.

طبقه‌بندی گونه کشیم کوچک

گونه کشیم کوچک

نیم‌رخ سایه پرنده کشیم کوچک

سایه پرنده کشیم

صدای کشیم کوچک

صدای این پرنده بیشتر در فصل تولید مثل شنیده می‌شود و شبیه شیهه آرام اسب است.

مشخصات مشاهده کشیم کوچک در تهران

زمان حضور: پاییز و زمستان
مکان مناسب تماشا: دریاچه‌های بزرگ شهر از جمله شهدای خلیج فارس (چیتگر)، استادیوم آزادی و پارک ارم.
زادآوری: این گونه در تهران زادآوری ندارد.

سایر اعضای این خانواده را بشناسیم

راسته کشیمیان

- گونه کشیم کوچک
- گونه کشیم گردن سرخ
- گونه کشیم بزرگ
- گونه کشیم گوشدار
- گونه کشیم گردن سیاه

Morphological characteristics: 25-29 cm length and 40-45 cm wingspan. The smallest member of Podicipedidae family, with short, stout bill, and short neck; with dumpy white blunt-ended body and no tail. Sexes similar with marked seasonal variation. Breeding adult in spring and summer has black-brown upperparts with paler underparts; chestnut cheek, throat, and foreneck, and bright yellow-green patch at base of bill. Non-breeding adult has dull brown crown, hindneck, and upperparts, white chin, and buff-brown rest of body. Juvenile with crown and upperparts dark brown, side of head and neck variably dark to buff-brown with white chin.
Biological characteristics: Prefers lakes and slow-flowing rivers, with dense growth of submerged aquatic plants, open waters, and estuaries. Usually not highly gregarious, solitary outside breeding season, or in scattered pairs or small loose parties. Generally not eager to fly and when alarmed, quickly and quietly dives or flies anxiously only for short distances before landing again. Chiefly feeds on insects and larvae, mollusks, crustaceans, amphibian larvae, and small fish by diving to 1-2 m depths with average submergence time of 10-25 seconds. Breeding starts April to late June. Monogamous and highly territorial. Nest a floating platform of water weeds anchored to submerged vegetation. Usual clutch 4-6, often 2-7 and seldom up to 10, elliptical to sub-elliptical smooth and white eggs, 37.8×26.2 mm in size. Eggs hatch after 19-25 days. Chicks downy and precocial, usually cared for food by male, while female lays second or third clutch. Chicks become independent at 42 days.
Distribution and abundance: Resident at wetlands throughout northern, north-western, western, and southern Iran; winter visitor in the centre, east, northeast, and southeast, breeding at Hamun wetland and a small part of south-eastern coast of Iran.

Distribution and abundance

Conservation status: This bird is not listed in the global or national protected species.



مطالب مرتبط


برچسب ها


ارسال پیام


 

 

 

کد بالا را در کادر وارد نمایید :

فرم مشاوره دوره راهنمایان طبیعت‌گردی

نام 
نام خانوادگی 
شماره همراه  
کد بالا را در کادر وارد نمایید :