معرفی گونه دلفین فرفره Spinner Dolphin
خانه / سرفصل های دوره راهنمایان گردشگری / دروس اکوتوریسم / راسته نهنگ‌ها / معرفی گونه دلفین فرفره Spinner Dolphin

گونه دلفین فرفره Spinner Dolphin

نام فارسی: دلفین فرفره (چرخنده)
نام علمی: Stenella Longirostris
نام انگلیسی: Spinner Dolphin

دلفین فرفره

دلفین فرفره جثه‌ متوسط، پوزه‌ دراز و باریکی دارد که مشخصه‌ دلفین فرفره است. باله‌ پشتی عمودی و یا متمایل به جلو، رنگ بدن متفاوت، معمولاً رنگ پشت خاکستری تیره تا سیاه، پهلوها خاکستری روشن تا خرمایی، زیر بدن زرد کم‌رنگ، رنگ آرواره‌ بالا خاکستری و رنگ آرواره‌ پایین سفید است.

 مشخصه‌ دلفین فرفره

ویژگی‌های ظاهری گونه دلفین فرفره

طول بدن این دلفین در ماده‌ها 2 متر، در نرها 2.35 متر و وزن حداقل 82 کیلوگرم است. بدن باریک، پوزه باریک و دراز و سر در بالاترین نقطه ملون (محوطه‌ای سرشار از روغن در جلو پیشانی) خیلی باریک است. باله پشتی کمی هلالی، عمود و مثلثی شکل است. رنگ در سطح پشتی بدن خاكستری تیره، پهلوها روشن‌تر و سطح شکمی بدن سفید است. نوارهای تیره‌ای از چشم تا باله‌های سینه‌ای دارد. دندان‌هايی بسیار ریز و نوک تیز به تعداد 40 تا 62 عدد در هر نيم آرواره دارد که تقریبا بیشتر از سایر گونه‌های آب‌بازان است. شاید با دلفین نواردار Stenella coeruleoalba و دلفین معمولی پوزه بلند capensis Delphinus اشتباه گرفته شود که شکل بدن، الگوی رنگ، طول پوزه و باله پشتی این گونه متمایز است.

ویژگی‌های ظاهری گونه دلفین فرفره

ویژگی‌های زیستی گونه دلفین فرفره

این گونه از پستانداران دریایی در ایران، اغلب اجتماعی و در گروه‌های کمتر از 50 تایی تا چند هزارتایی شنا می‌کنند. اگرچه اغلب برای تغذیه به آب‌های کم عمق می‌روند اما در آب‌های عمیق 600 متر یا بیشتر به تعقیب شکار می‌پردازند. نام گونه دلفین فرفره یا دلفین چرخنده برگرفته از عادت رفتاری خاص آن است که از آب بیرون پریده و قبل از برگشت به درون آب 7 بار دور خود می‌چرخد. مناطق كم عمق آب‌های ساحلی را برای استراحت انتخاب می‌كند. بازيگوش است و گاهی در اطراف قايق‌ها ديده می‌شود. قدرت شنا و پرش بسيار بالايی دارد و صداهای متنوعی را تولید می‌كند. دلفین فرفره با سرعت 22 تا 28 کیلومتر در ساعت شنا می‌کند.
تغذیه دلفین چرخنده: بیشتر در شب از ماهی‌های موجود در قسمت‌های میانی آب، اسکویید و میگو تغذیه کرده و اکثر ساعات روز استراحت می‌کند.
تولید مثل دلفین چرخنده: در تمام طول سال قادر به جفت‌گيری است ولی اوج زایمان در جمعیت‌های مختلف از اواخر بهار تا پاییز است. بعد از 10 تا 11 ماه یک بچه با وزن حدود 8 کیلوگرم و طول 75 تا 80 سانتی‌متر به دنيا می‌آورد. تا 15 ماهگی شير می‌خورد و در سن 4 تا 7 سالگی در ماده‌ها و 7 تا 10 سالگی در نرها بالغ می‌شود.
طول عمر دلفین چرخنده: این دلفین 50 سال عمر می‌كند. طعمه‌خوار طبیعی آن کوسه است اما احتمالا مورد حمله نهنگ و نهنگ شبه نیز قرار می‌گیرد.

نام گونه دلفین فرفره یا دلفین چرخنده برگرفته از عادت رفتاری خاص آن است

زیستگاه، پراکندگی و فراوانی گونه دلفین فرفره

آب‌های گرم و نيمه گرم حاره‌ای اقیانوس‌ها، در بین عرض‌های جغرافیایی 40 درجه شمالی و جنوبی گسترش دارد. در ایران در خلیج فارس و دریای عمان وجود دارد. در مهرماه 1386 تعداد 79 عدد دلفین چرخنده در سواحل شرق جاسک (منطقه کرتی) به گل نشستند که باعث ثبت حضور این گونه در ایران شد. آخرین لاشه‌های این گونه در سال 1389 در منطقه حفاظت شده مند در استان بوشهر و جاسک در استان هرمزگان مشاهده شده است.

دلفین فرفره در ایران

وضعیت حفاظتی گونه دلفین فرفره

در زمره گونه‌های در معرض خطر انقراض سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارد. همچنین، در فهرست سرخ IUCN در طبقه کمبود اطلاعات (DD) و در پیوست II کنوانسیون CITES قرار دارد.

طبقه بندی گونه دلفین فرفره

طبقه بندی گونه دلفین فرفره

سایر اعضای این خانواده را بشناسیم

راسته نهنگ‌ ها (آب‌بازان)

زیر راسته نهنگ‌های دندان‌دار

- گونه دلفین گوژپشت
- گونه دلفین یونس
- گونه دلفین بینی بطری هندی
- گونه دلفین بینی بطری معمولی
- گونه دلفین سیاه
- گونه دلفین معمولی پوزه‌دار
- گونه دلفین راه راه
- گونه دلفین فرفره
- گونه دلفین دندان ناصاف
- گونه دلفین فریزر
- گونه دلفین قاتل کوتوله

External Features: TL 2 m in females and 2.35 m in males; W is at least 82 kg. The spinner dolphin is a slender species with an extremely long and thin beak and head is very slender at the apex of the melon. Dorsal fin is slightly tilted or straight. The color is dark gray on back, lighter in sides and belly is white. Dark stripes run from the eyes to the flippers. There are 40 to 62 small and sharp teeth in each half jaw which is slightly more than the other Cetaceans. They may be confused with Striped dolphin Stenella coeruleoalba and Long-beaked common dolphins Delphinus capensis that have very similar general body shape. Careful attention to relative beak length, dorsal fin shape and color patterns should allow for accurate identification.
Biological Features: Spinner dolphins are sociable and live in herd size range from less than 50 up to several thousand individuals. Although most feeding is probably done in shallower waters, they may dive to 600 m or deeper in pursuit of prey. This dolphin gets its name from its special habit of leaping out of the water and then spinning around up to seven times before splashing back into the sea. They move to shallow waters to rest. They are very playful and are seen near ships. Swimming and leaping abilities are highly developed and various sounds are made. This dolphin feeds on fish, shrimps and squids far from the coast and rests most of daytime. It is able to reproduce all year long but the peak of parturition in different populations varies from late spring to fall. After a gestation period of 10 to 11 months, a single calf, weighing 8 kg and 75 to 80 cm in length, is born. The young are milked for 15 months and sexual maturity is attained at age about 4 to 7 for females and about 7 to 10 for males. Longevity is 50 years. Sharks are their natural predator, though other possible predators include killer whales and false killer whales.
Habitat, Distribution and Abundance: Warm and semi-warm tropical oceans are the main habitats of this dolphin. Limits are near 40˚ N and 40˚ S. It is found in Persian Gulf and the Oman Sea in Iran. In September 2007, 79 Spinner dolphins were stranded in the east of Jask (Karati area) which was the first report of presence of this species in Iran. The last stranded dolphins observed in 2010 in Mond protected area in Bushehr and Jask in Hormozgan provinces.
Conservation Status: According to DoE, this species is considered in the risk of extinction. It is included in appendix II of CITES and is categorized as “Data Deficient” (DD) by the IUCN.


دریافت مشاوره تخصصی رایگان




مطالب مرتبط


برچسب ها


ارسال پیام


 
 
 
کد بالا را در کادر وارد نمایید :