معرفی گونه دلفین بینی بطری هندی Indo-Pacific Bottlenosed Dolphin
خانه / سرفصل های دوره راهنمایان گردشگری / دروس اکوتوریسم / راسته نهنگ‌ها / معرفی گونه دلفین بینی بطری هندی Indo-Pacific Bottlenosed Dolphin

گونه دلفین بینی بطری هندی Indo-Pacific Bottlenosed Dolphin

نام فارسی: دلفین بینی بطری هندی
نام علمی: Tursiops aduncus
نام انگلیسی: Indo-Pacific Bottlenosed Dolphin

دلفین بینی بطری هندی

جثه دلفین بینی بطری هندی متوسط، پوزه متوسط و گرد، آرواره‌ پایین کمی از آرواره بالا جلوتر، باله‌ی پشتی بزرگ و داسی‌ شکل، رنگ پشت خاکستری، زیر شکم و پهلوها روشن‌تر، در ناحیه‌ شکم تا گردن و 2 طرف صورت و باله‌های سینه‌ای خال‌هایی وجود دارد که مشخصه‌ دلفین بینی بطری هندی است.

جثه دلفین بینی بطری هندی

ویژگی‌های ظاهری گونه دلفین بینی بطری هندی

طول بدن گونه دلفین بینی بطری هندی 2.7 متر (نرها بزرگتر از ماده‌ها) و وزن 230 کیلوگرم است. پوزه کشیده و باریک است. جثه متوسط و باله پشتی بزرگ و تا حدودی خميده است. رنگ پشت بدن خاكستری است كه در زير بدن و پهلوها روشن‌تر است. خال‌هايی در ناحيه شكم وجود دارد که یکی از مشخصه‌های اين گونه (نه در همه افراد) است. دلفین بینی بطری اقیانوس هند و آرام شبیه به دلفین بینی بطری معمولی Tursiops truncates است با چند تفاوت، بدن آن باریک‌تر، پوزه کشیده‌تر و باریک‌تر و باله پشتی بلندتر با قاعده‌ای پهن‌تر و رنگ روشن‌تر است. 21 تا 29 عدد دندان در هر نيم آرواره بالایی و پایینی دارد.

ویژگی‌های ظاهری گونه دلفین بینی بطری هندی

ویژگی‌های زیستی گونه دلفین بینی بطری هندی

دلفین بینی بطری هندی به صورت اجتماعی در گروه‌های کوچک یا بزرگ زندگی می‌کند و نسبت به سایر دلفین‌ها بیشتر مشاهده می‌شود. معمولاً در آب‌های کم‌عمق ساحلی زندگی می‌کند. در صبح و عصر بیشترین فعالیت را دارد. برخی از آنها مهاجر هستند. جابه‌جایی آنها به دما و پراکنش غذا بستگی دارد ولی برخی از جمعیت‌ها ممکن است تمام طول سال را در مناطقی که غذا فراوان است، بمانند. بسیار بازیگوش و تربیت‌پذیرند. مغز آنها بزرگ‌تر از مغز انسان است. آنها می‌توانند برخی از حرکات پیچیده را از سایر دلفین‌های دیگر بیاموزند. در مقایسه با سایر جانوران وحشی به آسانی برای کارهای آکروباتیک و یا بازی با توپ تعلیم می‌بیند. در بین دلفین‌هایی که در حالت اسارت نگهداری می‌شوند، سلسله‌مراتب وجود دارد. در داخل دلفیناریوم معمولاً دلفین بزرگ بالغ، غالب بر همه است و ماده بزرگ‌تر نیز مرتبه بالایی نسبت به سایر ماده‌های کوچک‌تر دارد. دلفین غالب برتری خود را با گاز گرفتن، کوبیدن خود به طرف مقابل و سیلی زدن با دم به اثبات می‌رساند. دلفین بینی‌بطری هندی قادر است حدود 6 متر از سطح آب به بالا بپرد. به موج‌سواری علاقه دارد. گاهی اوقات ماهی‌ها را به‌جاهای کم‌عمق کشانده و آنها را به بیرون پرت می‌کند و سپس برای گرفتن آنها تمام بدن به استثنای دم خود را به ساحل می‌کشاند. گاهی اوقات نیز ماهیان صید شده را با دم به هوا پرتاب نموده و دوباره آنها را می‌گیرد. دارای چند نوع صدا است. برخی عقیده دارند که این دلفین می‌تواند با انسان‌ها ارتباط برقرار کند. دلفین بینی‌بطری هندی یکی از جاذبه‌های جزایر قشم و هنگام محسوب می‌شود. همه‌ساله تعداد زیادی از علاقمندان طبیعت‌گردی برای مشاده‌ این دلفین‌ها و حرکات جالب و دوستانه‌ آنها عازم جزایر مذکور می‌شوند.
تغذیه دلفین بینی بطری هندی: بیشتر از ماهی‌های کف‌زی، ماهیان آبسنگ‌های مرجانی ریز و سرپایان تغذیه می‌كند. برای شكار ماهی‌ها به صورت گروهی آنها را به سمت ساحل هدايت كرده و سپس صيد می‌كند. چنانچه در منطقه با كاهش مواد غذايی روبه‌رو شود مهاجرت می‌كند.
تولیدمثل دلفین بینی بطری هندی: در بهار و تابستان جفت‌گيری كرده و بعد از حدود یک‌سال 1 بچه با طول 85 تا 112 سانتی‌متر و 20 کیلوگرم وزن به دنيا می‌آورد. تا 18 الی 24 ماهگی شير می‌خورد. سن بلوغ در هر 2 جنس زمانی است که به طول 230 تا 235 سانتی‌متر می‌رسند و ممکن است تا سن 12 سالگی یا بیشتر باشد. این دلفین احتمالاً هر 3 سال یک مرتبه می‌زاید.
طول عمر دلفین بینی بطری هندی: این گونه از دلفین‌ها طول عمرشان 30 سال است.

جاذبه‌های جزایر قشم

زیستگاه، پراکندگی و فراوانی گونه دلفین بینی بطری هندی

آب‌های گرمسیری اقیانوس هند-آرام، از غرب آفریقا تا جنوب غربی ژاپن، استرالیا، دریای سرخ و خلیج فارس، در آب‌های خلیج فارس و دریای عمان به‌خصوص در سواحل جزاير قشم، لارک، هنگام و فارور فراوان دیده می‌شود. در سال 1390، 2 بار در سواحل استان بوشهر به گل نشسته است.

دلفین بینی بطری هندی در ایران

وضعیت حفاظتی گونه دلفین بینی بطری هندی

در زمره گونه‌های در معرض خطر انقراض سازمان حفاظت محیط زیست، در فهرست سرخ IUCN در طبقه کمبود اطلاعات (DD) و در پیوستII کنوانسیون CITES قرار دارد

طبقه بندی گونه دلفین بینی بطری هندی

طبقه بندی گونه دلفین بینی بطری هندی

<

سایر اعضای این خانواده را بشناسیم

راسته نهنگ‌ ها (آب‌بازان)

زیر راسته نهنگ‌های دندان‌دار

- گونه دلفین گوژپشت
- گونه دلفین یونس
- گونه دلفین بینی بطری هندی
- گونه دلفین بینی بطری معمولی
- گونه دلفین سیاه
- گونه دلفین معمولی پوزه‌دار
- گونه دلفین راه راه
- گونه دلفین فرفره
- گونه دلفین دندان ناصاف
- گونه دلفین فریزر
- گونه دلفین قاتل کوتوله

External Features: TL 2.7 meters (males bigger than females) and W 230 kg. Beak is long and slender. The body is medium size and dorsal fin is large and slightly bended. Dorsal is grey but lighter on the sides and belly. Spots on belly are one of this dolphin’s characteristics (But not in all of the individuals). This species is very similar in appearance to the Common bottle nosed dolphin Tursiops truncatus with a relatively robust body, moderate length beak and tall falcate dorsal fin. 2 1 to 29 teeth are found in each half of the upper and lower jaw.
Biological Features: It is sociable dolphin and lives in small groups with fewer than 20 individuals in shallow coastal waters. They sometimes occur in mixed groups with Common bottlenose dolphin and other Dolphin species. They are playful, have good swimming and leaping abilities and can be spotted easily. Indo-pacific bottlenose dolphins feed mostly on demersal fish, reef fishes and cephalopods. In order to hunt, they lead a shoal of fish to the coast and attack them as a group. Migration happens in case of a food shortage. Breeding takes place in spring and summer and after about a year, a calf with 85 to 112 Cm length and 20 kg weight, is born. The calf is milked for 18 to24 months. Sexual maturity occurs in both sexes at around 230-235 Cm length and may be 12 year or older at the time of sexual maturity. Longevity is 30 years.
Habitat, Distribution and Abundance: This species is found only in the warm-temperate to tropical indo-pacific waters from Africa to southwestern Japan, Australia, Red sea and Persian Gulf. They exist in considerable numbers, in the Persian Gulf and Oman Sea, especially near Qeshm, Larak, Hengam, and Farour islands. In recent years (2011) indo-pacific bottlenose dolphins have stranded twice in the Bushehr province coasts.
Conservation Status: DoE considers Indo-pacific bottlenose dolphins at risk of extinction. They are a CITES appendix II species and are categorized Data deficient (DD) by the IUCN.

 



مطالب مرتبط


برچسب ها


ارسال پیام


 

 

 

کد بالا را در کادر وارد نمایید :

فرم مشاوره دوره راهنمایان طبیعت‌گردی

نام 
نام خانوادگی 
شماره همراه  
کد بالا را در کادر وارد نمایید :