معرفی گونه حفار مدیترانه ای Levantine mole
خانه / سرفصل های دوره راهنمایان گردشگری / دروس اکوتوریسم / راسته حشره‌خواران / معرفی گونه حفار مدیترانه ای Levantine mole

گونه حفار مدیترانه‌ای Levantine mole  

نام فارسی: حفار مدیترانه‌ای (موش کور)
نام علمی: Talpa levantis
نام انگلیسی: Levantine mole

گونه حفار مدیترانه‌ای

گونه حفار مدیترانه‌ای بدنی کلفت و استوانه‌ای شکل دارد، گردنش به قدری کوتاه است که به نظر می‌رسد سرش به شانه‌ها چسبیده است. چشم‌ها ریز و زیر پوست مخفی‌اند (احتمالاً فقط می‌تواند تاریکی را از روشنایی تشخیص دهد). لاله گوش ندارد. پوزه، دراز و صورتی رنگ است، دم کوتاه است، دست‌ها بسیار پهن، پارو مانند و به طرف بیرون چرخیده‌اند. موهای بدن مخملی و کوتاه به رنگ خاکستری تیره یا سیا‌ه هستند، دست‌ها و پاها از مچ به بعد برهنه و صورتی رنگ هستند.

ویژگی‌های ظاهری گونه حفار مدیترانه‌ای

طول سر و بدن این موش کور 95 تا 140 میلی‌متر، طول دم 21 تا 30 میلی‌متر، طول کف پای عقب 14 تا 20 میلی‌متر و وزن 36 تا 53 گرم است. بدنی استوانه‌ای شکل و به نسبت حجیم دارد. پوزه دراز، صورتی رنگ، نوک‌دار و خرطومی شکل است. گردنی بسیار کوتاه و نامشخص دارد. چشم‌ها بسیار ریز و به وسیله لایه نازکی از پوست پوشیده شده است. لاله گوش ندارد. دست‌ها بسیار پهن، پارو مانند و به طرف بیرون چرخیده‌اند. دم کوتاه و در قاعده کمی باریک می‌شود. موهای بدن مخملی، انبوه، کوتاه و به رنگ خاکستری تیره یا سیاه است. دست و پاها از مچ به بعد برهنه‌اند.

ویژگی‌های ظاهری گونه حفار مدیترانه‌ای

ویژگی‌های زیستی گونه حفار مدیترانه‌ای

گونه حفار مدیترانه‌ای (موش کور) شب و روز فعال است. به صورت انفرادی زندگی می‌کند و بیشتر عمر خود را در زیر زمین می‌گذراند. راهروهای متعددی در زیر زمین حفر می‌کند. این راهروها به محوطه به نسبت وسیعی می‌رسد که لانه حیوان را تشکیل می‌دهد. لانه معمولا در عمق 90 سانتی‌متری از سطح زمین قرار دارد و کف آن از مواد نرمی مانند برگ و خزه پوشیده می‌شود. هنگام کندن دالان‌های زیرزمینی خاک اضافی را به سطح زمین می‌ریزد و این توده خاک در مسیر دالان‌ها در سطح زمین دیده می‌شود. خواب زمستانی ندارد و در فصول سرد به عمق بیشتری می‌رود. حس بینایی بسیار ضعیف ولی حس شنوایی و به خصوص بویایی خیلی قوی است. از سطح دریا تا ارتفاع 2,400 متر دیده می‌شود.
تغذیه حفار مدیترانه‌ای: از کرم خاکی، حشرات و لارو آنها و گاهی جانوران بزرگ‌تر نظیر مار، مارمولک، موش و پرندگان کوچک تغذیه می‌کند. حفار هم 3 تا 4 ساعت یکبار تونل‌ها را جهت یافتن طعمه برسی می‌کند. حفارهای جوان گاهی اوقات در سطح زمین در بین علف‌ها اقدام به شکار می‌کنند.
تولید مثل حفار مدیترانه‌ای: در سال 1 بار و در اوایل بهار جفت‌گیری می‌کند و پس از 28 تا 33 روز،‌ 1 تا 2 بچه می‌زاید. بچه‌ها کور و بی‌مو و سفید رنگ‌ هستند. پس از 3 هفته چشم باز می‌کنند و در 1 سالگی بالغ می‌شوند. طول عمر حفار 3 تا 4 سال است.

ویژگی‌های زیستی گونه حفار مدیترانه‌ای

زیستگاه، پراکندگی و فراوانی گونه حفار مدیترانه‌ای در ایران

گونه حفار مدیترانه‌ای زمین‌های باز با خاک‌های عمیق و مرطوب در زیستگاه‌های جنگلی را ترجیح می‌دهد و از خاک‌های خشک و مناطق باتلاقی دوری می‌کند. این گونه تاکنون از چالوس، ارتفاعات جنوب کردکوی، بندر گز، گرگان و بین رشت و بندر انزلی گزارش شده است. 

حفار مدیترانه‌ای در ایران

پراکنش جهانی گونه حفار مدیترانه‌ای

پراکندگی حفار مدیترانه‌ای در دنیا در اروپا، غرب آسیاست.

پراکندگی حفار مدیترانه‌ای

وضعیت حفاظتی گونه حفار مدیترانه‌ای

گونه حفار مدیترانه‌ای (موش کور) در فهرست سرخ IUCN در طبقه کمترین نگرانی (LC) قرار دارد. به علت داشتن زندگی زیرزمینی خطری جدی نسل آنها را تهدید نمی‌کند.

طبقه بندی گونه حفار مدیترانه‌ای

طبقه بندی گونه حفار مدیترانه‌ای

سایر اعضای خانواده حفارها را بشناسیم

راسته حشره‌خواران

- گونه حفار مدیترانه‌ای
- گونه حفار قفقازی
- گونه حفار ایرانی (موش کور ایرانی)

External Features: HB 95-140 mm, T 21-30 mm, HF 14-20 mm, and W 36-53 gr. Body is cylindrical and relatively bulky. Muzzle is long, pink in color, pointed and proboscis like. Neck is very short and invisible. Eyes are very small and covered with a layer of skin. There are no pinnae. Fore feet are very wide, oar-like and twisted outward. Tail is short and slightly wide at the base. Body hairs are velvety, dense, short and grey or black in color. Fore and hind feet are naked from wrists outward.
Biological Features: It is active during day and night. As a solitary animal spends most of its time underground. Many under ground tunnels are dug which lead to a spacious area that is the nest of the animal. Nest is usually located 90 cm deep under the surface and bedded with soft materials such as leaves and mosses. When digging the tunnels, excavated soils are pushed out to the surface and heaped over the soil in the direction of tunnels. There is no hibernation and the mole moves to deeper soil in cold seasons. Sense of sight is poor but hearing and especially smelling is strong. Mating takes place from early to mid-spring and gestation period is 4 to 4.5 months. Earth worms are the main food but insects and vertebrates such as snakes, lizards and small rodents are also taken. It is found from the sea level to 2400 m., a.s.l.
Habitat, Distribution and Abundance: This mole prefers open fields with deep soils in forested areas and avoids wet and dry soils. It has been reported so far from Chalus area in Mazandaran Province, south Kordkuy heights, Bandar Gaz and Gorgan in Golestan Province and between Rasht & Bandar Anzali in Guilan Province.
Conservation Status: It is categorized as “Least Concern” (LC) by IUCN. Due to having an underground life there is no serious endangering factor for its populations.



مطالب مرتبط


برچسب ها


ارسال پیام


 

 

 

کد بالا را در کادر وارد نمایید :

فرم مشاوره دوره راهنمایان طبیعت‌گردی

نام 
نام خانوادگی 
شماره همراه  
کد بالا را در کادر وارد نمایید :